Biztosítási fajták

Ahány biztosító társaság, annyi féle ajánlat létezik a piacon, így aztán nem könnyű feladat felderíteni a megfelelőt.

Más feltételek, eltérő díjak, különböző csomagok, és még az is előfordul, hogy egy cég kínálatában találhatsz gyökeresen eltérő kötvényeket.

Alapvetően azonban, ha különbséget szeretnénk tenni biztosítás és biztosítás között, akkor két fő kategóriába sorolhatjuk őket, aszerint, hogy milyen irányból közelíti meg a feltételeket.

Maga a célja mindkettőnek ugyanaz: megállapítani, hogy a díjért cserébe milyen körülmények teljesülésekor jár az ügyfélnek kártérítés, és mikor nem.

Csakhogy a kettő, mondhatni, egymás reciproka, hiszen gyakorlatilag az ellenkező irányból közelítik meg a kérdést, és középen találkoznak. 

Minden a kockázaton múlik.

Minden a kockázaton múlik.

Jobban mondva inkább a kockázat kezelésén, annak megközelítésén.

Ennek mentén két biztosítási típust különböztethetünk meg:
• Per risk biztosítást
• All risk biztosítást

A különbség markáns, azonban a cél közös: megállapítani, hogy mely esetekben jogosult az ügyfél benyújtani kárigényét a biztosítónál. 

A per risk biztosítás lényege, hogy a szerződésben rögzített, konkrétan megfogalmazott biztosítási események megtörténtekor van a biztosítónak fizetési kötelezettsége, egyéb esetben jogtalan bármiféle kárigény.

Ennek az az előnye, hogy a legtöbb esetben elég széles körűen tartalmazza az esetlegesen előforduló problémákat, káreseteket, és a meghatározásoknak köszönhetően azok jól beazonosíthatóak.

Azonban ez néha hátrányt is jelent, hiszen ha történik is valami, de pár körülmény nem a kritériumoknak megfelelő, akkor a kártérítési igény is kikezdhető.

Az all risk biztosítás ezzel szemben azokat az eseményeket fekteti le, amelyek megtörténtekor NEM terheli kártérítési kötelezettség.

Pont az ellenkező irányból érkezik meg ugyanoda, csakhogy, mint a neve is mutatja, itt teljes kockázatot vállal a biztosító, kivéve azokat az eseteket, amelyek megemlítésre kerültek.

Előnye, hogy jellemzően olcsóbb, mint a gyakrabban használt per risk biztosítások, viszont a kivételektől eltekintve nehezebb meghatározni, mely esetekben nyújthatod be az igényedet, és mikor találtatik majd jogosnak.

Az idő is számít

A lakásbiztosítás felett, mint nagyon sok minden más felett is, egy idő után elszáll az idő.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a fontosságát, azonban megkötni és utána fizetni a díját egy dolog.

Rengeteg ingatlanon van most is korszerűtlen biztosítás, mivel az azt megkötők érdemben nemigen foglalkoztak vele az azóta eltelt időben.

Egy biztosítási kötvény akár már három évesen is elavult lehet, de öt évesen már szinte biztos, hogy annak számít.

A régi, elöregedett biztosításnak több hátránya is van, de ezek közül a két legjelentősebb az ára, és a felkészültsége.

Egy húsz évvel ezelőtt kötött lakásbiztosítás nem elég, hogy drága, de mostanra valószínűleg az ingatlan is a sokszorosát éri annak, mint amennyi eredetileg meg lett állapítva róla, arról nem is beszélve, hogy a javítási munkálatok töredékét se fedezné a kapott összeg.

Az egy dolog, hogy a szerződés, amit a kezdetekkor megkötsz, csak egy évre szól. 

Azonban ha nincs jelezve időben, hogy módosítani szeretnéd, netán lemondani, akkor az évfordulón automatikusan újabb egy évre meghosszabbodik, és a ciklus lejárta előtt nincs lehetőséged hozzányúlni.

A régi biztosítást fizetni ráadásul egyre nagyobb teher is lehet, ugyanis a pénz romlásával általában a díj is emelkedik, a társaság időről időre az aktualitásokhoz fogja igazítani.

Így tehát érdemes olyan lakásbiztosítást kötni, amiben biztos lehetsz, hogy évekig meg fog felelni az igényeidnek, és a díja is kedvező.

Nem egyszerű az ennyire jó lakásbiztosítás felkutatása, valószínűleg némi időt fog igénybe venni, kivéve, ha megbízol egy rátermett alkuszt, aki felkutatja Neked.

Civil Komp