Ablak a világra: összefogás egy kijelzőért

Az összefogás ereje mindig is különleges kalandok forrása volt, és ez alól az én beszámolóm sem kivétel. Ez a történet egy nagyváros peremkerületéről szól, és bizonyítja, hogy a legkisebb helyeken és a legtörékenyebb emberi sorsok között is megtalálható az önzetlen jóindulat és a szívbéli segítségnyújtás, illetve, hogy a civil összefogás csodákra képes.

Húsz éve lakom a külvárosban. Semmi pénzért nem költöznék máshová, itt az emberek még mindig megismerik egymást, odafigyelnek a szomszédaikra és a közösségi érzés erőteljesen jelen van. Tizenöt év kimerítő ingázás után feladtam belvárosi állásom és a lakóhelyemhez közeli bentlakásos intézetben vállaltam munkát. Ez a különleges hely nemcsak egy intézmény, hanem leginkább egy otthon, ahol halmozottan sérült emberek élik mindennapjaikat, minden nap keményen küzdve azért, hogy saját korlátjaikat is legyőzve teljes életet éljenek.

Az otthon falai között sok rendkívüli és értékes emberrel volt szerencsém az évek során megismerkedni. Ilyen volt például Vince, egy mozgássérült fiatalember, akit bár betegsége fizikailag korlátozott, szellemileg és érzelmileg mindenképpen gazdagabb volt sok egészséges kortársánál. Vince mindig is egy hűséges Apple iPhone felhasználó volt, amely nemcsak kapcsolatban tartotta őt a külvilággal, lehetővé tette az online tanulást, vásárlást és ügyintézést, de számos segítségnyújtó alkalmazás miatt is nélkülözhetetlen eszköz volt mindennapi életében. Ám egy váratlan baleset következtében Vince kijelzője megsérült, a készülék a törött, befolyt kijelző miatt semmire sem reagált, használhatatlanná vált és sürgősen cserére szorult.

Sajnos Vincének nem voltak meg a szükséges anyagi forrásai az Apple iPhone kijelző cseréjére, ezért úgy érezte, mintha egyre jobban elszigetelődne. Azt hiszem, elég gyorsan felismertük a helyzet súlyosságát. Itt nem egy szórakoztató luxuscikk veszett kárba, hanem úgymond Vince “jobb keze”, amivel az őt is teljes joggal megillető önállóságba és emberi méltóságba kapaszkodott. Az intézmény vezetésével, munkatársaimmal, valamint a lakók közösségével elhatároztunk, hogy összefogtunk és segítünk Vincének megoldani a problémát.

Először is, a közösségünk összegyűlt, hogy megvitassuk, hogyan tudnánk segíteni. Én vállaltam, hogy felkutatom a megfelelő szervizt, ahol a kijelző cseréjét minél gyorsabban és minél kedvezőbb áron vállalják. Hamar rá is találtam az LCD FIX mobiltelefon szerviz weboldalára, ahol az Apple iPhone kijelző csere szolgáltatása mindenre kitérő árlistával szerepel, nem beszélve arról, hogy az oldal részletes tájékoztatást is ad a megrendelés és a munkafolyamat tudnivalóiról. Tanulmányozva a lehetőségeket és a költségeket, tényleg az LCD FIX-nél találtam a legjobb ár-érték kínálatot, ami a minőséget és a szolgáltatás gyorsaságát illeti. Fontosnak tartottam, hogy raktáron lévő, és kizárólag gyári minőségű alkatrészekkel dolgoznak, tehát a minőség és a tartósság garantált, illetve biztosan nem kell hosszú napokig várnunk majd a javításra. Az iPhone kijelző cserénél még választási lehetőséget is kínál a szerviz, a tulajdonos szabadon eldöntheti, milyen kategóriájú alkatrészt kíván készülékébe beépíttetni. És még ezt is lehet tovább fokozni: egy ilyen nagyobb beruházást kívánó javításnál egyáltalán nem mellékes részlet, hogy az Apple iPhone kijelző cserére az LCD FIX még élettartam garanciát is vállal, akár 6 vagy 12 hónap erejéig! Megnyugtató volt tudni, hogy egy éven át teljes biztonságban tudjuk majd Vince iPhone-ját, mert az LCD FIX ez idő alatt minden esetlegesen felmerülő hibát díjtalanul orvosol. Reméljük, hogy nem mostanában szorulunk egy újabb cserére vagy javításra, de jobb szárazon tartani a puskaport és biztosra menni. Tovább nézelődve az üzlet kínálatában, megjegyeztem, hogy akkumulátor cserével és más mobiltelefon meghibásodással is bátran lehet hozzájuk fordulni. Ezt gyorsan fel is írtam, sosem tudni, mikor lesz rá szükség. Az rögtön világos volt számomra, hogy az LCD FIX hosszú távra tervez, ebben tehát bizonyosan egy állásponton voltunk.

Vince, életállapotából kifolyólag, sokrétű, komoly alkalmazásokkal ellátott, tehát az egyik legkorszerűbb Apple iPhone készüléket használta. Azt azért sejtettük, hogy egy ilyen iPhone kijelző csere költséges lehet, de kétségbevonhatatlan tény, hogy az LCD FIX által meghatározott javítási ár még így is sokkal jobban megéri, mintha új készüléket kellett volna vásárolni. Ráadásul azt olvastam, hogy vissza tudják állítani az iPhone eredeti állapotát, így mondhatni, hogy jobb lesz, mint fénykorában! Először viszont ötletelnünk kellett, hogyan lehetne pénzt gyűjteni a javításra. Egyikünk felvetette, hogy szervezzünk egy jótékonysági eseményt a helyi közösség számára, ahol az emberek adományokkal járulhatnának hozzá Vince kijelzőjének cseréjéhez. Mások javasolták, hogy hirdessünk online adománygyűjtést, hogy még több ember tudjon hozzájárulni. Egyik kollégám önkéntesen fel is ajánlotta, hogy létrehozza az adománygyűjtő kampány online platformját.

A tervek gyorsan haladtak előre. Felhívtam az LCD FIX mobilszerviz weboldalán talált információs telefonszámot. Az üzlet nagyon segítőkész módon válaszolt, sőt, azt mondták, hogy amint bevisszük a készüléket, a lehető leghamarabb cserélik ki Vince kijelzőjét, hogy segítsenek neki visszanyerni a kapcsolatot a külvilággal.

Eközben a közösség tagjai összefogtak a jótékonysági esemény megszervezésében. Volt, aki süteményeket sütött, mások tombolát szerveztek, és még mások helyi vállalkozókat kerestek meg, hogy adományokkal járuljanak hozzá az esemény sikeréhez. A kis külvárosi közösségünkben egyre nagyobb lett az izgalom és az együttműködés.

Otthonunk lakói is aktívan részt vettek az adománygyűjtésben. Vince készített egy megható videót, amelyben megosztotta történetét és azt, hogy milyen fontos számára az iPhone készüléke. Ezt a videót megosztották az intézmény közösségi média felületein és az adománygyűjtő oldalon is. A jótékonysági est napja izgalommal és várakozással telt el. Rengetegen jöttek, hogy támogassák Vincét és az intézmény lakóit. A helyi boltok és vállalkozások nagylelkű adományokkal járultak hozzá az eseményhez. A tombolán rengeteg értékes ajándék volt, minden sütemény elkelt.

Rekord gyorsasággal, alig egy héten belül összegyűlt a szükséges összeg, amely lehetővé tette Vince számára, hogy új kijelzőt szerezzen iPhone készülékéhez. Egy másik kollégámmal boldogan kísértük kísértük el őt az LCD FIX üzletébe, ahol gyorsan és szakszerűen újjá varázsolták a szeretett készüléket.

Vince hálásan köszönte meg a közösség támogatását, arcán leírhatatlan öröm tükröződött, amikor visszakapta készülékét. Nemcsak azért, mert újra használhatja a kedvenc eszközét, hanem azért is, mert rájött, mennyire szeretik és törődnek vele az emberek körülötte. Könnyes szemmel mondta, hogy ez a gesztus sokkal többet jelentett számára, mint maga az anyagi támogatás. Az új kijelzővel ellátott iPhone nem csak egy nagyon hasznos tárgy lett számára, hanem a közösség szeretetének és támogatásának szimbólumává vált. Való igaz, az Apple iPhone kijelző csere is hosszútávra szól, de ez a szeretet örök.

Az események során mindenki megtapasztalta, hogy még a legkisebb közösségben is hatalmas erő rejlik az összetartásban és az egymás iránti segítségnyújtásban. Vince története pedig arra emlékeztetett mindenkit, hogy még a legkisebb gesztusok is képesek megváltoztatni valakinek az életét és meggyógyítani egy szomorú szívet.