Balatoni vitorlázásra fel!

Egy kis civil közösség non-profit tevékenységeket vezénylő vezetőjeként nagyon sokat dolgozunk nagyon kevésért (anyagi értelemben) egész évben. De a szépsége miatt csináljuk! És nem lohad a lelkesedésünk. És nem, nem unjuk meg, és nem is fáradunk el benne soha annyira, hogy elegünk legyen és azt mondjuk: nem érné meg a fáradtságot.

De néha kell nekem is a pihenés. Néha kell a szünet és azon gondolkodtam épp a minap, hogy mi lenne, ami tényleg kielégítően kárpótol. Régi álmom a balatoni vitorlázás és arra jutottam, hogy ez az! Egy balatoni vitorlázásra mennék el a legszívesebben.

Meg is lett hamar a vágyaim forrásának kielégítője: a BalatonPro.hu weboldala, ahol mindent el lehet intézni ilyesmihez. Mert ez egy olyan társaság, amely mindenféle vizes programokat, mondjuk vitorlás kirándulásokat szervez, de több napra bérbe is ad “vízjárókat”.

Én természetesen elvezetni egy ilyet nem tudok, soha nem is próbálnék, ahogy egyik családtagom sem rendelkezik ilyen készségekkel, de a balatoni vitorlázás azoké is, akiknek csak a távoli álmuk volt mindig. De a megvalósításnak soha a közelében sem voltak saját erőből.

Egy kiváló lehetőséget találtam úgy hiszem, hogy bár tengerünk nincs, ami valódi, azért magyarként is tengeri kalandokban legyen részünk – ezért is számolok be róla most nektek.

A Balaton, Magyarország legnagyobb tava, már régóta a magyar és külföldi turisták kedvelt úti célja. A festői táj, a tiszta víz, és a nyugodt környezet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Balaton egy igazi paradicsom legyen a kikapcsolódni vágyók számára. Azonban a tó kínálta lehetőségek közül talán az egyik legizgalmasabb és legfelemelőbb tevékenység tényleg a vitorlázás. Mert a Balaton van ugyan elég nagy ahhoz, hogy szeljük a habokat, de elég kicsi hozzá, hogy a tó közepéről is gyönyörű legyen a mindenkori kilátás a magyar tájra. Szerintem erre jött rá a BalatonPro is.

A végtelen víztengernek is meg van a bája, de a Balaton mégis szebb a partjaival, a hegyeivel, a stégjeivel. És a balatoni vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életérzés, egy lehetőség a természet közelségének, a szabadságnak és a harmóniának az átélésére!

A vitorlázás a szabadság megtestesítője. Ahogy a vitorlák feszülnek a szélben, és a hajó siklik a vízen, az ember elhagyja a mindennapok gondjait és problémáit. A Balaton még így is hatalmas vízfelülete lehetőséget ad arra, hogy távol a parttól, a hullámok között teljesen szabadnak érezzük magunkat. A szél ereje és iránya határozza meg az útvonalunkat, így minden egyes vitorlázás új kalandot ígér. A naplementével körülölelt távoli táj látványa pedig megnyugtatja a lelket, és feltölti az embert energiával.