Amikor a hétköznapok igazán különlegessé váltak

Az otthonunkból a kedvenc részem a kert. Emlékszem, mikor még csak egy álom volt ez a hely, ahol most már minden reggel kezdem a napomat… De hogyan is kezdődött ez az egész? És mi teszi pontosan a kertet kedvencemmé?

A párommal mindenképp agglomerációban gondolkodtunk
Mindketten onnan származunk, Pest megyéből. De a fővárosban ismerkedtünk meg, viszont itt csak fiatalon volt nagyon jó élni. Én pont azért vágytam vissza ide, hogy házam lehessen, hisz olyat venni a fővárosban túl drága, hogy igaz legyen.

Az álom, ami valósággá vált
Miután kiköltöztünk az említett agglomerációba, a tervek és az elképzelések száma természetesen nem csökkent érdemben. Sőt, el kell mondjam, hogy tudjátok, hogy itt, ezen a ponton kezdődik csak igazán az ötletelés végtelen időszaka. Egyik-másik tervünkbe pedig olykor annyira beleszeretünk, hogy csak az lebeg majd mindig a szemünk előtt.

Én mindig is szerettem volna egy télikertet. De mióta megláttam a lehetséges helyét a házunk mögött, na azóta tudtam, hogy ez kell majd az a hely is legyen, ahol meg is öregszünk. Olyan helyet képzeltem el ide, ahol az év minden napján érezhetem a természet közelségét, anélkül, hogy attól függnék, milyen az időjárás. Az inspirációt végül a kulteriarnyekolo.hu weboldala adta meg. Ezen az oldalon mindent megtesznek, mindent a szemünk elé tárnak annak érdekében, hogy felfedezhessük: a házunk nem csak magából az épületből áll. Hanem a kinti dolgok is fontosak és igazán pompássá tehetjük őket. Nem kell ehhez feltétlenül kert, vagy udvar, egy egyszerű erkélyt vagy verandát is álomszerűvé varázsolhatnak. De tekintetbe véve, hogy miféle éghajlati változások vannak, az árnyékolás a lényeg. Az a nyitja mindennek. Persze, nem csak a naptól kell mindig árnyékolni, még ha többnyire így is van. De tényleg nem mindig! Fontos az eső, szél elleni védelem is.

A weboldal, ahol semmi sem lehetetlen
Az oldal designja magával ragadó volt: tiszta, modern és könnyen navigálható. De még inkább magával ragad olykor a tartalom, a választék. És a hosszú leírások. Különösen tetszett még, hogy milyen részletesen bemutatták a különböző télikerteket, az építéshez használt anyagokat, és hogy milyen megoldásokat kínálnak az egyedi igényekhez.

A télikertek fogalma gyakran összemosódik az üvegházakéval. Ez nem akkora csoda, de egy jó, edukációra is használható websitehoz méltón itt mindent érthetően leírnak, elmagyaráznak. Többféle építési, telepítési opcióról is értesülhetünk csak a télikertek menüpontján belül. Az önállóan, egymagában álló télikert szerencsére bárhová felépíthető, bár a kulteriarnyekolo.hu szakemberei számára amúgy sem nagyon van lehetetlen. Ők mindenféle egyéni és egyedi igényt meghallgatnak. És a kommunikációjuk is eleve nagyon jó, amiből az következik, hogy meg is tudják majd valósítani velünk együtt a teljesen egyedire szabott elképzeléseinket. Nem éreztem velük soha azt a szakmai lekezelést, hogy “azt majd ők jobban tudják”.

Miért ők lettek eleve a választottjaim?
Amikor belevágtam még persze nem tudtam a felsorolt ismérveik mindegyikéről. Az egész a gyakorlatban mutatkozott meg igazán. Nem csupán egy standard csomagot próbáltak rám tukmálni az első kontaktolásunkkor sem, hanem valóban arra törekedtek, hogy megértsék, mi az, ami nekem fontos, és hogyan illeszkedhet ez a legjobban az életmódomhoz és az életteremhez. Emellett a felhasznált anyagok minősége és az építési technológiák terén is élen jártak, ami mindig is fontos szempont volt számomra. Igen, bár nem értek hozzá, de azért én mindig, mindent, pontról pontra végigkérdeztem, és az előzetes edukációról tényleg jól gondoskodott előre is a weboldal. Mindennel képbe kerültem, amire aztán tényleg figyelni kellett. Úgy is fogalmazhatnék: tudtam, mit kell majd elvárnom.

Az építés folyamata
A projekt kezdetén a kulteriarnyekolo.hu munkatársai minden részletre kiterjedően felmérték a helyszínt, és tájékoztattak a már gyakorlatibb lehetőségekről. Elmagyarázták, milyen típusú üvegezés lenne a legideálisabb az én esetemben, és hogy milyen szerkezeti megoldásokat javasolnak az általam élvezni kívánt panorámás kilátás érdekében. Még azon a héten elkezdődtek a munkálatok, és bár az építési folyamat bizonyos napokon zajos és poros volt, a végeredmény mindenért kárpótolt.

Persze, azt is ki kell emelnem, hogy még ebben is együttműködők voltak: a legkisebb zajhatások mellett, a legkevesebb szemétképződéssel dolgoztak, ami nagyon meglepett és lenyűgözött. Ilyen élményem alig volt eddig, hisz minden építési vagy felújítási munka általában rengeteg kellemetlenséggel jár, ezt tudjuk. De ezúttal nem voltam túl nyűgös sem, mert valóban mindenre igyekeztek odafigyelni, amire csak lehetett, így könnyebbé tették az egész dolgot. Pedig engem aztán más esetekben meg szokott viselni, hogy rumli van és felfordulás mindenhol…

Az élet a télikertben
Azóta a télikertem a kedvenc helyemmé vált a házban. Ez a legbensőségesebb tér, ami exkluzívvá teszi a párommal az itt élésünket. Itt iszom ugyanakkor a reggeli kávémat is, olvasom a híreket, vagy csak egyszerűen élvezem a napfelkeltét. Szóval egyedül lenni is szeretek. A télikert tökéletesen szigetelt, így télen sem fázom, miközben a hópelyhek lassan hullanak a környező fákra.

A hétköznapi életre gyakorolt hatások
Ahogy mondtam, ide kicsit visszavonulni olykor a nap fénypontja számunkra. Amellett, hogy ez a hely szellemi feltöltődést is nyújt, remek társasági teret is biztosít. A barátaim és a családom is gyakran átjönnek, hogy együtt töltsünk itt időt, különösen az ünnepek alatt. A télikert adta fény és tágas tér mindenkit lenyűgöz, és gyakran hallom, hogy milyen különleges hangulata van. Tudom, hogy irigykednek rá, főleg, akik nem házban laknak, de nem baj, mert legalább szívesebben jönnek vendégségbe. Én pedig szívesen látok mindenkit vendégül. Társasági ember vagyok és tök jó, hogy ennek megéléséhez nem is kell mindig kimozdulni itthonról…

Miért ajánlom?
Ha valaki szeretné a saját otthonában is megtapasztalni ezt a fajta közelséget a természethez, anélkül, hogy ki kellene lépnie otthonról, mindenképpen javaslom, hogy fontolja meg egy télikert építését. Szívesen megmutatom, tényleg szeretem a vendégeket. 🙂 A kulteriarnyekolo.hu csapata nem csupán egy építőbrigád ugyanakkor: ők valódi tervezők, akik segítenek megvalósítani az álmokat! Szóval bármikor leutánozhatjátok velük, amit én is kaptam.

Ez a télikert több mint csak egy építmény, ez egy álom, ami valóra vált, és minden nap hálás vagyok érte. Megváltoztatta, hogyan élek és hogyan tekintek a hétköznapokra. Most már tudom, hogy a legjobb döntést hoztam, amikor a kulteriarnyekolo.hu-ra bíztam ezt a projektet. Az ő professzionalizmusuk és a minőségre való törekvésük minden nap megmutatkozik ebben a csodálatos télikertben, ami immár az én kis menedékem. Nem ígérem, hogy más is ilyen tökéletes munkát tudna végezni, de a télikertnek azért olvassatok utána, mert ennek a dolognak nincs kihívója, otthonunk színvonalának emelését illetően! És ha tetszik, a legjobb kivitelező létét felfedtem!