Érdemes tudni!

A lakásbiztosítás megkötésekor vannak dolgok, amiket mindenképpen érdemes fejben tartani, amikkel nem árt tisztában lenni.

Alapvetően semmilyen szerződés megkötésének nem érdemes úgy nekiugrani, hogy „mindegy, csak legyen aláírva”, mert így hatalmasat lehet bukni, elsősorban anyagilag.

Az sem a megfelelő hozzáállás, ha minden sor között átverést sejtesz, elvégre nem működnének olyan régóta ennyi ügyféllel a biztosító társaságok, ha rendszeresen átejtenék az ügyfeleiket, viszont vakon bízni sem szabad.

A szerződést, amit eléd helyeznek, mindenképpen tanulmányozd át, mielőtt bármit is teszel, mert a hiba sosem kizárható! 

A szerződés tartalma

Mint minden szerződés, a biztosítási szerződés is hivatalos nyelvezetben íródott, és ennek megvan a jó oka.
Ha közvetlen, baráti hangnemet megütő, laikus szóhasználattal lenne rögzítve, akkor a kötvény nem állná meg a helyét egy jogi eljárásban, például egy bíróság előtt.
Ezeket a dokumentumokat ügyvédek és jogászok írják meg, szakértőkkel karöltve, hogy mind szakmailag, mind pedig jogszabályilag ne legyen semmilyen szempontból se kikezdhető.
Többek között ez a társaságot is védi, de az ügyfelet is, hiszen mindkét fél hivatkozhat rá, egyik sem alacsonyabb rendű a történetben.
Azonban ha kétségeid támadnának, akkor egészen nyugodtan fordulj jogi segítséghez, egy ügyvéd rendszerint nagyon jól jön az ilyen esetben felmerülő kérdőjelek eloszlatására.
Ezen kívül biztos módszer még, ha valamennyire felkészíted magadat fogalmakból, szófordulatokból, és ott helyben akár többször is átolvasod a dokumentumot.
Az ügyintéző köteles megvárni, amíg Te olvasol, ha türelmetlenkedni kezd vagy sürget, akkor talán nem is a megfelelő társaságot választottad, mert csak egy számadatnak szánnak az év végi kimutatásokba.
Mindenképpen ügyelj arra, hogy az adatok helyesen legyenek kitöltve:

  • a szerződő fél teljes neve, akár különböző változatokban;
  • személyes adatok (anyja neve, születési helye, dátuma, stb.);
  • a biztosítás tárgya, jelen esetben az ingatlan pontos címe, irányítószáma, megnevezése;
  • a kedvezményezett adatai;
  • a szerződést kibocsájtó intézet adatai;
  • valamint magára a szerződésre vonatkozó információk, biztosítás megnevezése, feltételei, nehogy tévedés történjen;
  • ezen kívül fontos még a megkötés pontos dátuma, ugyanis innentől kezdve él a kapcsolat.
A szerződés tartalma
Ha bármin módosítani kell, akkor ne szégyenkezz, hanem jelezd, és megcsinálják, mivel egy valótlan adat akár semmissé is teheti a szerződést, és bajba kerülsz, ha érvényesíteni kéne.
Alul- és túlbiztosítottság

Alul- és túlbiztosítottság

Ezek az esetek viszonylag gyakran előfordulnak, legtöbbször a tájékozatlanságból fakadóan.
Egyik sem éppen kellemes helyzet, azonban az egyik utólag okoz komoly hiányosságot, a másik pedig a pénztárcát viseli meg jobban, mint amennyire kellene.
Alulbiztosítottság esetén a legfőbb probléma, hogy a biztosítás kisebb értékre szól, mint amennyit az ingatlan valójában ér.
Ennek egyetlen „előnye”lehet, mégpedig az alacsonyabb díjszabás, azonban ez később megbosszulja magát.
Ugyanis ha valami történik, akkor a kisebb érték mellé kisebb biztosítási összegek is dukálnak, vagyis nem fogják fedezni a károd javítási költségeit.
Arról nem is beszélve, hogy ha valóban nagy katasztrófa üt be, és az ingatlan lakhatatlanná válik, akkor akár az utcára is kerülhetsz, hacsak nem szeretnél a romok között nyomorogni.
Sokszor előfordul, hogy egy hitellel vásárolt lakás mellé a kibocsájtó pénzintézet felajánlja, hogy a lakásbiztosítás is megköthető náluk, meg is köttetik az egyezség, azonban a bank csupán annak az összegnek az erejéig terjedő biztosítást ad, amennyi az általa adott összeg.
Mivel lakáscélú hitel nem folyósítható meglévő lakásbiztosítás nélkül, aminek természetesen a bank a kedvezményezettje, így sokan élnek a kényelmi lehetőséggel, és belemennek.
Így tehát önerő ide, vagy oda, ha katasztrófa történik, akkor csak a bank lesz a pénzénél, az ügyfél pedig kezdhet magával, amit csak akar.
A túlbiztosítottság sem egy kellemes állapot, ugyanis nincs olyan, hogy több pénzt kapsz, mint amekkora kár ért.
Hiába kötsz meg párhuzamosan két, vagy annál több biztosítást, akkor is az előbbi lesz az érvényes és csak a biztosítás maximális értékéig, viszont cserébe évekig fizethetsz két díjat.
Társasházi lakásoknál szintén előfordul, hogy a kollektív biztosítás mellé a lakó újabb lakásbiztosítást köt, annak ellenére, hogy egyet már a közös költséggel fizet.
Ilyen esetben legfeljebb kiegészítő biztosítást érdemes kötni olyasmikre, amiket az alap nem tartalmaz.

Civil Komp