Civiltanácsadás - a Szülők Fóruma Egyesület és a Társadalmi Unió felkérésére

Sikeres volt az 1%-os kampányidőszakban szakértők bevonásával megrendezett, csoportos és egyéni tanácsadással egybekötött négyrészes szakmai workshop-sorozat "Hangos kontra hatékony civilek" címmel. A programot a NCA támogatta

A Társadalmi Unió megbízásából végzett civiltanácsadás egyénileg e-mailen, telefonon, személyesen, és workshop keretében csoportosan történt. A tanácsadásra jogi, pályázatírás, programszervezés, online-, és nonprofit marketing-kommunikáció, valamint szervezetfejlesztés (foglalkoztatási, HR) témákban került sor. A partnerkör értesítése a civiltanácsadás lehetőségéről hírlevél, és telefonos megkeresés útján történt.

A program megvalósításában a MÚOSZ Nonprofit és Fogyasztóvédelmi Szakosztály volt az együttműködő partner.

A workshopok résztvevői e-mailen megkapták a teljes program összefoglalóját, az előadások emlékeztető vázlatát, és felmerülő kérdéseik esetén lehetőséget kaptak a további konzultációra minden felkért előadóval.

A workshop-sorozat rövid összegzése (témánként a baloldalon lévő almenüpontokban)

Az első program bemutatta kik is valójában a civilek, mire alapítanak, és hogyan épül fel egy civilszervezet, és hogyan működik hatékonyan annak kapcsolatrendszere. Az előadás rámutatott, hogy a civilek lételeme a nyilvánosság, ezért a kommunikáció világát - főként a médiagépezetet - meg kell ismerniük, annak szerteágazó eszközeit megfelelően kell alkalmazniuk.

A második program rávilágított az online-kommunikáció kiemelt szerepére, eszközeire, az online marketing nélkülözhetetlenségére, a hírlevelek, blogok és egyéb online tartalmak, böngészők felhasználószintű alkalmazására.

A harmadik alkalom a civilszervezetek életében kulcsfontosságú területet az embert, az emberi erőforrás-gazdálkodást mutatta be. Mert a gép is "csak" azt teszi, amit az "ember" programoz, tehát a civilek programjaiban, kommunikációjában, az adománygyűjtésben, a társadalom érzékenyítésében nélkülözhetetlen az emberi erőforrás. Az önkéntesek, az időszakos, a részmunkaidős vagy állandó alkalmazásra felvett munkatársak kiválasztásának fortélyait, az esetleges támogatások tárházait meg kell ismerni. A jó csapatépítéshez, a foglalkoztatóvá váláshoz tájékozottnak kell lenni a munkapiac, a HR szakterületéről.

Végül negyedik alkalommal a szervezetek  hatékony működéshez, a társadalmi programok megvalósulásához, szükséges anyagi erőforrások előteremtéséről, a fenntarthatóság egyik eszközéről a pályázatírásról beszéltünk.

A résztvevők megismerhettek néhány pályázatírási fortélyt - figyelés, konzorciumi együttműködések kialakítása, pályázatírás lépései, szerződéskötés, megvalósítást követő elszámolás, értékelés -, tanácsot kaphattak jogi kérdésekben is.


Program

április 7. "Kik a civilek, hogyan kommunikáljanak, és főként hol"

előadó: Görög Mária újságíró

április 16. "Online marketing, honlap-tervezés, tartalomfrissítés"

előadó: Bellai László újságíró, az e-Masa főszerkesztője

április 23. "A civil szervezetfejlesztés fortélyai, a civilek életében szükséges HR-munka"

előadó: Füsti Molnár Ágnes minősített emberi-erőforrás tanácsadó

május 7. A pályázatírás fortélyai

előadó: Merle Orsolya pályázatíró szakember, a SZFE munkatársa

Az előadások alatt és a műhelymunkát követően egyéni tanácsadásra volt lehetőség a helyszínen, illetve telefonon, e-mailen.

A Társadalmi Unió felkérésére a Civiltanácsadás szakmai műhelymunkáit moderálta, az egyéni kérdésekben tanácsadást nyújtott: Vajda Márta kommunikációs tanácsadó, a Civilkomp Alapítvány elnöke,  Társadalmi Unió egyéni tagja

Hasznos szakértői partnerkapcsolatok, szakmai műhelyek, előadások

  • Magyar Újságírók Országos Szövetsége Nonprofit és Fogyasztóvédelmi Szakosztály
  • Magyar Marketing Szövetség Nonprofit és humánmarketing Klub - Civilkomp '09 keretében újjáalakul Nonprofit Tagozatként működik tovább, szkmai klubokkal)
  • Civilkomp konferencia (2003-2007) előadásainak írásos, ill. teljes digitalizált hanganyaga: www.civilkomp.hu
  • Vajda Márta: Társadalmi célú kommunikáció (1% és a civilek (előadás), Meghalljuk-e a civil hangokat (publikáció)
  • Civilkomp konferencia - a társadalmi célú kommunikáció fóruma "Kreativitás és innováció: civil a neved!" címmel
    • Idei konferencia: hagyományosan a Promotion Marketing-kommunikációs szakkiállítás keretében 2009. szeptember 22-23. kerül megrendezésre

Felkért fővédnök: Dr. Herczog László miniszter

Szakmai védnökök: Dr. Lévai Katalin, Tonk Emil, Dr. Eötvös Pál

Tervezett téma: Celebritások, ismert közéleti személyiségek szerepe a civilszervezetek életében. Kreatív civilkampányok tervezése, megvalósítása, megjelenítése a médiafelületeken, főként 1%-os időszakban

A konferencia kapcsolódik a Kreativitás és innováció Európai évéhez. Kreatív Civil újságíró Díjat adományozó szakmai elismerést hirdetünk meg a Magyar Újságírók Országos Szövetsége együttműködésével.


Érdeklődés: info@civilkomp.hu  egyéb info http://www.promotion.hu/   


Keresés

Hírlevél

Név:

E-mail:

Jótékonyság || újság a jóról, a civilekről

www.facebook.com/jotekony.info

2016/2. GNH-közjó különszám

2016/1. téli szám


2015. nyári szám


2014/2. téli szám

2014/1. nyári szám

2013. decemberi szám

2013. októberi szám

2013. szeptemberi szám

2012. szeptemberi (1. szám)

az első Jótékonyságsziget (BNV-n) kiadványaként született meg, benne 4 oldalas civilkommunikációról szóló szakmai melléklettel


SZERVEZŐ


FŐTÁMOGATÓ


TÁMOGATÓK
SZAKMAI PARTNEREK

MÉDIATÁMOGATÓK
CivilKomP copyright HR&PR Humán Programiroda